Historie

Tekst is overgenomen en deels samengevat uit archiefstukken van het koor.
Geschiedenis in vogelvlucht
In ons archief van de Gilzer Cantorij komen we de eerste zangersnamen tegen in het jaar 1874, die toen lid waren/werden van een mannenkoor.
Foto onder: mannen met Goudse pijp en hoge zijde hoed.

Pas veel later (nov. 1966) is er sprake van de aanwezigheid van een dameskoor in Gilze. Bestuurlijk opereerde het dameskoor zelfstandig. 
In muzikaal opzicht trad het gezamenlijk met het mannenkoor op. 
Op 21 april 1977 fuseerde beide koren onder de naam “Gemengd Parochieel Zangkoor Gilze”.   Foto onder uit 1997
Het toenmalige kerkbestuur nam reeds eerder een belangrijk besluit, middels het aantrekken en contracteren van een beroepsmusicus. Blijkbaar hechtte men veel waarde aan goed verzorgde en verantwoorde liturgische gezangen, uitgevoerd door een koor, dat kwalitatief mocht groeien.
Dat de invloed van deze vakmusici , eerst Desiree Groot, daarna Clemens Abers, op het ten gehore brengen van de gezangen al ras merkbaar was, konden zowel koorleden als parochianen beamen.
Daarvan getuigen later ook de eerste prijzen die het koor behaalde in zowel nationale als internationale zangdagen en concoursen. Ter herinnering kunnen we het nationale concours in Weert op 8 juli 1988 noemen, waar wij een eerste prijs behaalde in de hoogste categorie A en tevens numero uno werden van alle deelnemende koren!  Foto onder uit 2002
Er hebben sindsdien heel wat veranderingen plaatsgevonden.
Waar er eerst een ontwikkelingsproces plaatsvond naar een steeds hoger niveau met steeds moeilijker werken om in te studeren, uitvoeringen met instrumentalisten en vocale solisten, ontstond er door de maatschappelijke ontwikkelingen en economische recessie een financieel probleem. 
Het kerkbestuur zag zich genoodzaakt prioriteiten te stellen.
Het koor werd gedwongen een keuze te maken tussen enerzijds het alleen maar verzorgen van liturgische vieringen en anderzijds het bereiken van een groter publiek. De keuze van de koorleden was niet moeilijk. 
De ingezette ontwikkeling werkte op de koorleden dermate motiverend dat het stopzetten niet meer acceptabel zou zijn. De enige oplossing die gevonden werd was het verkrijgen van financiële middelen in de vorm van giften en subsidies. Hiervoor moesten wel de statuten worden herschreven.

De naam van het koor werd toen, in 1988,officieel gewijzigd in de 
“Gilzer Cantorij”

Foto onder 2010
Belangrijk is dat sinds die tijd de “Gilzer Cantorij” opereert als een zelfstandige vereniging, een koor dat optredens verzorgd bij verschillende evenementen zoals bijvoorbeeld de C.A.R en kerstconcerten maar daarnaast nog steeds een goede binding heeft met de kerk. 
In het uitgebreide repertoire dat zij zingen komt dat zeker tot uiting.

Share by: